Indonesie Sliders japan Costa-Rica-OrangeBlue

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen?

Agenda

No current events.

België

belgie-256

"Drieske Nijpers" en "Reuzegom"

Drieske Nijpers   Reuzegom
http://www.drieskenijpers.be  

http://www.reuzegomleuven.be

De groep Drieske Nijpers is afkomstig uit Sint-Gilles-Waas. De groep is opgestart in 1967.

De groep is vernoemd naar een bekend persoon uit het dorp: Drieske Nijpers.

Drieske Nijpers als groep profileert zich als ambassadeur van Sint-Gilles-Waas en de Vlaamse cultuur.

Ze brengen folklore gebaseerd op de rijke Vlaamse danstradities. Doordat Belgie een historie vol bezettingen kent, zijn de verschillende cultuurinvloeden terug te zien in de  danstradities.

Tijdens de dansvoorstellingen wordt er vooral gedanst in Wase uitgangskledie gedragen door de boerenbevolking rond 1820. De groep wordt door een eigen orkest begeleid.

 

Reuzegom is ontstaan in het laatste jaar van de Tweede wereld oorlog. De geallieerde zorgde in barre tijden voor in de ogen van de Toeristische bond Leuven, te gezellige avonden met drank, sigaretten en moderne Amerikaanse muziek. Om dit tegen te gaan werden er cultuuravonden georganiseerd met o.a. folklore. Al snel ontstond er een vereniging toen nog Tijl Uilenspiegel genoemd. Later is de naam van de groep veranderd in Reuzegom om zo de verbintenis met Leuven te onderstrepen.  Naast het brengen van uitsluitend Vlaamse folklore zet de vereniging zich in voor volkkunst in de breedste zin van het woord. De klederdracht die wordt gedragen tijdens de optredens is afkomstig van 180-1850.